İstanbul En İyi Psikolog. Bizler genellikle içinde bulunduğumuz kafamızı karıştıran durumlarla başa çıkamadığımızda veya farklı bir görüşe ihtiyaç duyduğumuzda bir uzmandan yardım almak isteriz. Tinsel problemleri nedeniyle psikolog desteği almak isteyen ve uzman arayışına giren pek çok insanın arama motorun da “en iyi psikolog”, “en iyi psikoterapist” gibi aramalar yaptıkları gözlemlenmiştir. Bunlar ile beraber bazen “terapist”, “psikoterapist”, “aile danışmanı”, “evlilik terapisti” gibi daha farklı kelimeleri de araştırılıyor. Bazen de ruh sağlığı uzmanlarına ulaşmaya çalışırken İstanbul En İyi Psikolog” veya “En İyi Psikolog İstanbul ” gibi yerel araştırmalar da yapılıyor.
İstanbul’ da en iyi psikoloğu bulmak konusunda insanların özellikle psikoterapi alanında en iyisini bulmak isteklerinin altında birden çok sebep yer alır. Bunların en başında bildikleri iyi bir terapistin olmaması, bu konuda fikir sahibi veya daha önce verimli terapi deneyimi yaşamış insanlara soramaları yada kendilerinin veya tanıdıklarının önceden yaşadıkları verimsiz terapi deneyimleri bulunmaktadır.
İstanbul’ da ki en iyi psikolog araştırmalarımızı yaparken nelere dikkat etmeliyiz? İlk olarak kelimelerin anlamlarını öğrenmemiz gerek örneğin “psikolog” demek sadece “terapi” yapan kimse demek değildir. Psikologlar kısaca; Bir bireyin veya bir grubun hareket ve davranışlarını ,problemleri ve psikolojik rahatsızlıkları çözüme ulaştırmak için psikoloji ile ilgili bilgi, teori ve araştırmaları kullanan bununla birlikte çeşitli kurumlarda psikolojik araştırmalar yapan kimsedir.
Peki sizler hangi ruh haliniz için “psikolog”, “uzman psikolog” ,“aile danışmanı” ,“terapist” veya “psikolojik danışman” arıyorsunuz? Her aradığınız “psikolog” bu içinde bulunduğunuz karmaşıklığa karşılık verebilir mi? Burada önemli olan, sizin ne istediğiniz , neye ihtiyaç duyduğunuz ve görüşmüş olduğunuz öpsikoloğun, psikolojik danışman, aile danışmanı ya da psikiyatristin nasıl bir yeterliliğe sahip olduğudur .
İyi bir psikoloğun nitelikleri nelerdir?
Öncelikle psikoloji ya da psikolojik danışmanlık ve rehberlik lisansı sonrası aldığı psikoterapi ve süpervizyon eğitimlerdir. Sebebi dünya genelinde üniversitelerin psikoloji ve psikolojik danışmanlık gibi lisans bölümlerinde psikoterapi eğitimi verilmemesi. 4 yıllık lisans eğitimi boyunca öğrencilere temel psikoloji bilgileri, psikolojik testler, yüzeysel olarak psikoloji kuramları ve basit terapi teknikleri öğretilir. Sonuç itibariyle üniversiteden yeni mezun olmuş bir psikoloğun veya piskolojik danışmanın bir bireye yardım edebilecek psikoterapi bilgisi ve deneyimi kısıtlıdır. Türkiye’ de psikoterapi eğitimleri ağırlıklı olarak özel kurum , kuruluşlar ve enstitüler tarafından; sınırlı olarak da yüksek lisans programlarında verilmektedir. Yüksek lisans programlarında verilen psikoterapi eğitimleri genelde “bilişsel-davranışçı” alanla sınırlı olmakla birlikte ülkemizde psikanalitik anlamda kapsamlı bir eğitim veren yüksek lisans programı sınırlı denecek kadar azdır.
4 yıllık lisans eğitimi sonrası psikoterapi eğitimini tamamlayan kişiye psikoterapist denir. Bu yönden bakıldığında iyi bir psikoloğun üniversite sonrasında hangi psikoterapi eğitimlerinden ne süre geçtiği, süpervizyon alıp almadığı, mesleki yeterliliği ve deneyimi önemlidir.
Yukarıda anlatmak istenileni şu şekilde özetleyecek olursak: Öncelikle araştırmanın çok iyi yapılmış olması gerekir çünkü bulunan her “psikolog”, “psikolojik danışman”, ”aile danışmanı” veya “psikiyatrist” size ihtiyacınız olan desteği sunamayabilir.
Örneğin “çift terapisi” için gerekli yeterliliğe ulaşmamış bir “psikolog” size ihtiyacınız olan desteği veremez. Aynı şekilde “cinsel terapi” ,“oyun terapisi” ,“aile terapisi” “cinsel sağlık” konularında yeterliliği olmayan bir psikolog da bu konuda destek veremez. Bu yüzden bulduğunuz “psikolog”, “psikolojik danışman” “terapist” veya “uzman psikolog” ile ilgili iyi bir araştırma yapmanızı tavsiye ederim. Unutmayın ki bu durum sizlerin daha iyi bir yaşam kaliteniz olması açısından çok önemli bir süreçtir.